tiistai 26. helmikuuta 2013

PT-Timpan ilmaisluento 2.3. -Personal Trainerin parhaat vinkit!

Moi ystävät!


Kun 2000 -luvun alussa aloittelin PT -hommia, ala tuntui heti oikealta. Olin löytänyt paikkani. Vuosien varrella tämä välillä hyvin haastava ja vaativakin tekeminen ei ole muuttunut tippaakaan vähemmän hohdokkaaksi. Viimeisten 8 vuoden aikana toinen äärimmäisen mielenkiintoinen ja työpäivään todellisia "kiksejä" tuottava osa-alue työssäni on ollut uusien PT:en alalle innostaminen, heidän kouluttaminen, sparraaminan ja mentorointi. Tässä työssä todella tuntuu siltä, että saan antaa takaisin kaikkea sitä, mitä olen valmennus-ammatilta ja toiselta intohimoni kohteelta, liikuntatieteeltä, vuosien varrella saanut.

Siksi olen todella iloinen, kun pääsen aloittamaan SAFE Educationin kuntosali-ohjaaja ja Personal Trainer -koulutukset myös kotikaupungissani Jyväskylässä 3.6.2013 alkaen. 

Tämän kunniaksi pidän tulevana lauantaina, 2.3.2013 klo 12:00 Jyväskylän SATS kuntokeskuksessa ilmaisluennon, joka käsittelee monia treeniin liittyviä aiheita ja sitä, kuinka PT -työssä näitä asioita ratkotaan. Luento sisältää paljon tutkittua ja satojen asiakkaiden kanssa käytännön testattua tietoa, jota voit soveltaa omassa treenissäsi. Samalla voit halutessasi tutustua myös koulutukseemme ja hyödyntää mainion 25% alennuksen siitä.

Olipa niin tai näin, olen todella iloinen, jos tulet paikalle kuulemaan ja keskustelemaan näistä aiheista, jotka saavat minut syttymään päivä toisensa jälkeen. Toivon, että pystyn luennolla syttämään myös Sinut ja antamaan Sinulle uutta tietoa ja innostusta oman treenisi ja hyvinvointisi eteenpäin viemiseen. Tässä tiedot noin 90 minuuttia kestävästä luennosta:


Ilmaisluento: Kehitys käyntiin -Personal Trainerin parhaat vinkit!


Suomen näkyvimpiin ja kokeneimpiin personal trainereihin kuuluva SAFE -kouluttaja Timo Haikarainen pitää launtaina 2.3.2013 klo 12 Jyväskylän SATS kuntokeskuksessa luennon harjoittelun tehostamisesta ja personal training –työstä. Luennolla käsitellään seuraavia teemoja:

  • Mitä ovat yleisimmät tasannevaiheisiin johtavat harjoitteluvirheet?

  • Kuinka paljon liikunta merkitsee painonpudotuksessa? Entä ruokavalio?

  • Innostavat esimerkit kehonmuokkauksesta: Kaikki on mahdollista!

  • Mitkä ovat yleisiä syitä jumiutuneen painonpudotuksen takana?

  • Kuinka personal trainer toimii työssään näiden ongelmien ratkaisemiseksi?

  • Millaista alalla toimiminen on?

Luento sopii Sinulle, jos esimerkiksi:

  • Haluat tieteeseen perustuvia ja satojen asiakkaiden kanssa käytännössä testattuja vinkkejä harjoitteluusi

  • Haluat välttää yleisimmät turhauttaviin tasannevaiheisiin johtavat treenivirheet

  • Haluat hyödyllistä ja heti sovellettavaa tietoa rasvanpoltosta, lihasten kehittämisestä ja kunnon kohottamisesta

  • Olet kiinnostunut, millaisia keinoja personal trainer käyttää kehittymisen käynnistämiseksi

  • Olet kiinnostunut liikunta-alasta ja liikunta-alalla työskentelemisestä

Luennolle on rajoitetusti paikkoja, toimi nopeasti ja ilmoittaudu osoitteeseen info@safe-education.fi

SAFEn syksyn 2012 opiskelijaporukka PT-Timpan "hellässä" huomassa! 


Toivottavasti näen myös Sinut luennolla lauantaina!

Mainiota tiistaipäivää!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Rebekka rikkoo lihaskasvumyyttejä: 5,4 kg lisää lihasta 15 viikossa!

Heippa ystävät!

Saan jatkuvasti hämmästellä, millä innolla ja omistautumisella asiakkaani harjoitteluun suhtautuvat ja millaisia muutoksia he saavat aikaan. Sekä suorituskyvyssään ja kropan koostumuksessa että kokonaisvaltaisesti elämänasenteessa ja –laadussa. Siksi haluan ehdottomasti tuoda ajoittain esiin loistavien asiakkaideni treenituloksia. Nyt on vuorossa yksi sellainen.

Aluksi hieman "filosofiaa": Meille asetetaan usein rajoja. Niitä asettavat ulkopuoliset henkilöt ja usein asetamme niitä itse itsellemme. Lihasmassan hankkimisessa asetetaan usein rajoja. Lihasmassaa ei kuulemma voi hankkia kiloa kuukaudessa ilman kiellettyjä aineita -varsinkaan naiset eivät voi. Heidän tulee olla tyytyväisiä kiloon, korkeintaan kahteen vuodessa, eikö? Ei. Unohda rajat ja pyri korkealle. Kohti tavoitteitasi. Tee se innostuneesti, mutta myös sopivan analyyttisesti.

Rebekkan lihasmassaprojekti: +5,4 kg samalla rasvaa sulattaen


Nyt katsomme mainion asiakkaani, Rebekka Lampimäen lihasmassaprojektia, jonka potkaisimme käyntiin lokakuun alkupuolella. Rebekan ykköstavoite oli lihasmassan hankkiminen ja tulevaisuudessa mahdollinen kilpaileminen fitness-lajeissa. Otin mieluusti haasteen vastaan. Tavoite on tärkeä monille asiakkaistani ja  lihasmassatreeni on myös aina kiehtonut itseäni, sillä kuntosaliharjoittelun pariin itseni aikoinaan innosti Arnold Schwarzenegger. Lihasmassan kasvatus on myös aihe, jonka ”syvimmästä olemuksesta” olen yrittänyt tieteellistä tutkimusta, käytännön harjoittelutapoja sekä asiakkaideni saavuttamia tuloksia tarkkaillen päästä mahdollisimman hyvin perille.

Kun tapasimme, Rebekka oli treenannut salilla ahkerasti, mutta kehittyminen junnasi paikallaan. Harjoittelu koostui tyypillisestä keholajien 5-jakoisesta ohjelmasta aamuaerobisilla höystettynä. Rebekka tavoitelistalta kärkeen nousi kokonaisvaltaisesti lihaksikkaampi kroppa, mutta erityisesti hauisten koko ja reisien lihasmassa nousi esiin tavoitteissa. Analysoimme lähtötilanteen harjoittelun, suorituskyvyn ja ruokavalion suhteen, ja lähdimme hommiin.



Rebekka kesällä 2012 ennen kuin aloitimme treeniprojektimme lokakuussa. 
Rebekka tammi-helmikuun vaihteesa, Nyt kropassa on 5,4 kg enemmän lihasta  ja  3  kiloa vähemmän rasvaa. 



Perusta kuntoon, keho toimimaan


Ensin päätimme ”siistiä” hieman Rebekkan kehokoostumusta. Pidimme kalorit maltillisina ja muokkasimme energiaravintoaineiden jakaumaa. Samalla tiputimme selkeästi treenimäärää. Aerobiset heivattiin pitkälti sivuun. Kokonaan niitä ole hyvä hylätä, sillä liian matala aerobinen kapasiteetti saatta hidastaa kehittymistä harjoittelussa.

Salitreeniä yksinkertaistettiin ja se keskittyi vahvasti rautaisen pohjan ja työkapasiteetin luomiseen. Kolme kovaa ja lyhyttä treeniä viikossa, siinä se. Salilla kun ei ole 99% tapauksista mitään järkeä viettää 2,5 tuntia. Liian harjoittelumäärän karsimisen myötä kehon toiminta normalisoituu, ja lisääntyneen levon sekä hieman muutetun ruokavalion ansiosta keho ottaa harjoittelua vastaan usein hämmästyttävällä tavalla.

Tämän ensimmäisen 9 vk syklin aikana Rebekkan rasvaprosentti tippui 22,6 tasolta 17,3 tasolle. Paino ei muuttunut tippaakaan. Reilussa kahdessa kuukaudessa kroppaan kertyi 3,8 kiloa lihasta ja rasvaa suli saman verran. Myös voimatasot pompsahtelivat ylös tasaista 30-50% vauhtia hieman liikkeestä riippuen. Oli todella mukava nähdä Rebekkan kropan ja suorituskyvyn kohoavan silmissä!

Lepääminen voi olla vaikkapa "no pain, no gain" ynnä muihin fitness-motivation kuviin tottuneelle mielelle ja ahkeralle luonteelle vaikeaa: Rebekan kommentti: "Yksin kun salilla käymistä harrastaa niin se treenaaminen ja liikkuminen meinaa mennä liiallisuuksiin". Ensimmäiselle jaksolla saimme levon ja rasituksen hyvin balanssiin. 

Lisää löylyä treeniin, kalorit koilliseen!


Alun mainion kehityspyrähdyksen jälkeen muutimme harjoittelua hieman. Kun perusta ja harjoitettavuus oli saatu kuntoon, oli hyvä siiryä eteenpäin. Vaihdoimme jaetun ohjelman ja voimailun yhdistävään viikkojakoon, joka takaa sen, että harjoittelussa korostuu kaksi lihasvun kannalta tärkeää elementtiä: Suuri mekaaninen kuormitus (lihakseen kohdistuu suuria kertavoimia) ja suuri aineenvaihdunnallinen kuormitus (lihasta väsytetään ja "hapotetaan") tiukasti. Rasvaprosentti oli tippunut mukavasti ja kroppa oli "timmissä" kunnossa, joten lisäsimme melko reippaasti energiansaantia.

Rebekkan paino lähti nousemaan nopeasti. Silti kalorit löysivät tiensä oikeaan osoitteeseen ja erillisten lihasryhmien suurempi ja kokonaisvaltaisempi väsyttäminen toimivat mainiona uutena ärsykkeenä. 6 viikossa Rebekkan paino nousi 2,4 kiloa. Samalla vyötärönympärys jopa tippui ja rasvaprosentiin tuli vain marginaalinen, alle 1% nousu. Kuuden viikon lihasmassasaldo oli +1,6kg.

15 viikon aikana Rebekka siis hankki lihasmassaa hämmästyttävät 5,4 kiloa. Samalla hänen kropastaan suli 3 kg rasvaa. Erityisesti samanaikainen rasvan vähentyminen huomioiden muutosvauhti on poikkeuksellinen nopea. Vaikka kropasta paloi paljon rasvaa, olkavarren ympärysmitta kasvoi 2,5 cm ja reidenympärys 3 cm. Rebekkan tavoite lihaksikkaammasta kehosta ja käsien sekä reisien lihasmuotojen parantumisesta on siis jo todella pitkällä!


Vaikeuksien kautta voittoon


Harjoittelutaipaleelle sattuu aina ylä- ja alamäkiä. Meidän projektimmekaan ei ole ollut pelkkää ruusulla tanssimista loistavista, fysiologisesti mahdollisen muutosvauhdin rajoja hipovista tuloksista huolimatta. Reissun varrelle on sattunut pieniä treenitaukoja aiheuttaneita flunssapöpöjä. Rebekkan olkapää on kipuillut välillä ja etureiteen tuli pieni lihasrevähdys.

Kovaa treenaaville tulee joskus pikku kremppoja. Silti johtava periaatteeni on, että harjoittelun pitää olla kivutonta, oli se kuinka kovaa tahansa. Siksi olemme heti napanneet kiinni kiputiloihin. Niistä 90% on vältettävissä tai poistettavissa liikevariaatioin ja tukilihas- tai liikkuvuusharjoittein. Hankalistakin paikoista ollaan päästy yhteistyöllä ja Rebekan loistavalla päättäväisyydellä eteenpäin!

Fyysisten haasteiden lisäksi haasteita on ollut myös arkielämässä. Alkuvuonna 2012 Rebekka oli sairastellut paljon ja syksy sekä alkuvuosi 2013 olivat Rebekkalla melko stressaavia ajanjaksoja, jolloin treeni on ollut hyvä tasapainoittava ja myös henkistä hyvinvointia tukeva asia. Rebekka: " Elämäntilanteeni on ollut välillä todella stressaavaa ja pari muuttoakin on ollut tässä projektin aikana, mutta muutamien hyvien ystävien ja valmentaja tuki on ollut tässä kullanarvoista. Toki myös yksinhuoltajana välillä on haasteellista järjestää elämää niin että treenaaminen ei ole keneltäkään pois. Lapset on loistavasti olleet tukena ja katsovat miten on tulosta tullut ja hauiksia vertaillaan yhdessä! Salille kun menen niin se on minulle suurta henkistä lepoa, kaikki huolet ja asiat unohtuu ja keskittyy vaan täysillä treenaamiseen, nautin purkaa stressiä salille."


Edessä siintäävät kisalavat


Rebekkan tavoite on kisata jo tänä vuonna body-lajeissa. Loistava pohja on jo luotu. Tästä harjoittelua on hyvä viedä eteenpäin kohti yhä spesifimpiä ja spesifimpiä tavoitteita. Rebekka: Ensin oli tavoitteena syksyn 2014 body fitness kisat, mutta treenin maistuessa mieli muuttui, ja nyt syksyllä 2013 kisataan bikini fitnesissä ja seuraavana syksynä sitten bodyyn fitnessiin". Kun yhdistetään Rebekkan lahjakkuus ja päättäväisyys, olen varma, että hänestä kuullaan vielä lisää!

Tässä vielä Rebekkan lopputerveiset: "Kiitokset Timolle, lapsilleni ja sponsorilleni Aurinkokaihdin ja markiisi K Hakkari ky:lle, joka on ollut mahdollistamassa projektiani monella tavalla ja homma jatkuu!!".

Toivon, että Rebekkan tarina innostaa Sinua treenaamaan päättäväisesti kohti tavoitteitasi. Mutta tee se fiksusti: enempi ei ole aina parempi, ja pyri löytämään juuri sinun tilanteeseesi sopiva tapa harjoitella. Tarvittaessa ammattilaisen avustuksella.

Lisää innostavia muutostarinoita hieman erilaisin tavoittein ja lähtökohdin luvassa lähiaikoina. Samoin jatkan fyysisen harjoittelun kultaisista periaatteista kertovaa sarjaa. Periaatteista, jotka ovat tämänkin treeniprojektin takana. Näistä ja muista tapahtumista pysyt parhaiten ajan tasalla TH-Valmennuksen facebook -sivuilla. Sinne voit myös heittää vaikkapa kyssärin, jos tämä artikkeli tai muu treeniin liittyvä asia sallaisia herättää!

Sujuvaa sunnuntaita!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!




sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Treenin kultaiset periaatteet: Spesifisyys -osa 1.


Moro!  

Jatketaan laajaa kirjoitussarjaa fyysisen harjoittelun pääperiaatteista. Ne ovat harjoittelun keskeisintä ydintä ja ilman niitä harjoittelu ei yksinkertaisesti kehitä. Niiden kautta kannattaa myös tarkastella jokaista harjoitusohjelmaa. Ne myös löytyvät kaikkien toimivien harjoitusmallien takaa. Ensimmäisenä käsittelyssä on nousujohteisuus. Nousujohteisuuden ykkösosan täältä ja kakkosen täältä. 

Tänään keskitymme treenin spesifisyytteen. Käsittelin spesifisyyttä jo viime vuonna. Koska kirjoituksessa esiintyneet spesifisyyden pääperiaatteet eivät hevillä muutu, pohjautuu seuraava teksti pitkälti siihen. Olen lisäillyt ja editoinut muutamia kohtia. Periaate on myös niin äärimmäisen tärkeä, että sitä ei tässä sarjassa sovi sivuuttaa. 

PT -Timppa on spesifisyysperiaatteen ylin ystävä. Olen kertakaikkisen rakastunut tähän prinsiippiin. Tämän periaatteen kunnioittaminen on myös taustalla kaikessa valmennuksessani ja personal training -työssäni. 

Harjoittelun spesifisyys tarkoittaa sitä, että ihmisen keho sopeutuu tarkasti juuri sellaisiin vaatimuksiin, joita sille asetetaan. Turhaa työtä se ei tee. Kestävyysharjoittelu kehittää kykyä tehdä työtä pitkään ja taloudellisesti, räjähtävä voimaharjoittelu taas parantaa kykyä tehdä mahdollisimman tehokas, jopa alle 0,1 sekuntia kestävä suoritus. 

Käsittelen spesifisyyttä tässä pitkälti voimaharjoittelun näkökulmasta, mutta kestävyysdestä kiinnostuneille periaate on aivan yhtä tärkeä: Jo 1970 -luvulla mm. legendaarisen liikunfysiologin Bengt Saltinin toista raajaa harjoittamalla tekemät tutkimukset osoittivat, että aerobinen harjoittelu on erittäin spesifiä harjoitetuille lihasryhmille. Lisäksi uintiharjoittelu parantaa juoksutestin työaikaa vain 4,6%,  mutta uintitestissä parannus on 34%. Spesifisyyden  huomiointi on siis hyvin tärkeä harjoittelussa ja esimerkiksi myös kunnon testaamisessa ja siihen liittyvässä tulosten tulkinnassa. Esimerkiksi voimaharjoittelun kohdalla näissä seikoissa voi, ja pitää, lopulta mennä hyvinkin pieniin yksityiskohtiin. 




Kuva 1. Harjoittelu muokkaa kehoa ja suorituskykyä spefisesti. Suuri kestävyystreenin määrä tekee sinusta kevyen kestävyyskoneen. Suuri voima- ja nopeusharjoittelumäärä taas kasvattaa lihaksia, räjähtävyyttä ja nopeutta. Kummatkin ominaisuudet ovat hyviä tavoitteita ja PT -Timppa sanoutuu irti tämänkaltaisten kuvien yhteydessä usein esiintyvästä pelottelusta, jonka mukaan kestävyysjuoksuharjoittelu tekee harjoittajastaan laihan läskin, jonka testostreronitasot ovat eunukin luokkaa, stressihormonit hyppivät pilvissä ja keho natisee liitoksistaan. 

Kaikessa ei voi olla hyvä, ja tietyn ominaisuuden maksimointi vaatii hyvin spesifiä harjoittelua, jossa suurin osa harjoitusajasta pyhitetään tietylle ominaisuudelle.Voimaharjoittelun kohdalla spesifisyys vaatii kuitenkin muutakin kuin sen, että harjoitellaan etupäässä voimaa kestävyyden sijasta. Sinun tulisikin huomioida harjoittelussasi tavoitteiden mukaan seuraavat periaatteet:

Nivelkulmaspesifisyys: Voiman kasvu on spesifiä sille liikeradalle, jota harjoittelussa käytetään. Kun mennään harjoittelussa käytetyn liikeradan ulkopuolelle, ei voima ole kasvanut siellä juuri lainkaan, vaikka lihakset olisivatkin paisuneet reilusti. Kummalista, mutta totta. Korkeat kyykyt eivät juuri auta sinua syväkyykyissä, eivätkä vajaat penkkipunnerrukset kohenna rinnalta lähtöä juuri piirun vertaa. Nivelkulmaspesifisyyden periaatetta sovelletaan monissa urheilulajeissa. Esimerkiksi korkeushyppääjät eivät juuri syväkyykkyjä tee, sillä heillä ponnistus tapahtuu lähes suorilta jaloilta. Jos et tarvitse vahvistaa mitään tiettyä nivelkulman aluetta, käytä pääsääntöisesti mahdollisimman laajoja liikeratoja harjoittelussasi.

Lihastyötapaspesifisyys: Lihastyötavat jaetaan, konsentriseen (tangon nostaminen ylös, lihas supistuu), isometriseen (staattinen lihastyö, kuten hoover) ja eksentriseen työtapaan (tangon kontrolloitu lasku alas). Jokainen työtapa kehittyy parhaiten spesifillä harjoittelulla. Lihastyötapoja ajatellaan treenissä liian harvoin. Yleensä tehdään vain tietty määrä toistoja ja sillä selvä. Tämä ei ole kovin fiksua urheilua tukevan harjoittelun kannata, koska lajissa voi tarvita erityisesti vaikkapa eksentristä voimaa. Jos silloin tahkotaan vain normaalia konsentris-eksentristä treeniä, ei eksentristä vaihetta saa kunnolla kuormitettua. Analysoi siis laji vaatimukset lihastyötavan suhteen ja ohjaa harjoittelua sen mukaan. Lihasmassaa treenaavien kannattaa hyödyntää tasaisesti kaikkia työtapoja, koska ne tuovat vaihtelua treeniin ja ne voivat vaikuttaa lihaskasvuun hieman eri mekanismien kautta. Heikomman treenitaustan omaavilla eksentrinen voimantuotto ja tämän jarruttavan vaiheen kontrollointi on usein erittäin haastavaa. Siihen kannattaa satsata. 

Energiantuoton spesifisyys: Myös lihaksen energia-aineenvaihdunta kehittyy spesifisesti. Pitkät sarjat kuormittavat enemmän anaerobista, maitohapollista energiantuottoa, kun taas lyhyet sarjat saadaan loppuun lähes pelkästään välittömillä energianlähteillä, eli ATP:llä ja kreatiinifosfaatilla. Hapoille ne eivät juuri vedä. Kaikki ovat varmasti huomanneet, miten huonosti pidemmät sarjat kulkevat puhtaiden voimajaksojen jälkeen. Pelkkä BodyPumpia treenanneiden irtiottokyky lyhyissä sarjoissa taas on surkea. Energiantuottoon liittyviä treenausongelmia on yleensä kaksi: 1) Joko treenataan aina samalla energiantuotolla tai 2) Yritetään treenata liian montaa eri energiantuoton aluetta samalla jaksolla ja toivotaan optimikehitystä tietyllä sarjamäärällä. Eri energiantuottojärjestelmien vaihtelu viikkotasolla saattaa kuitenkin olla todella hyvä treenimetodi, ainakin keskipitkällä aikavälillä. Silloin tehdään vaikkapa maanantaina 3-5 toiston sarjoja, keskiviikkona 12-15 toiston sarjoja.

Nopeusspesifisyys: Hidas nostaminen hidastaa ja nopea nostaminen tekee nopeaksi. Näinhän se periaatteessa menee. Voimaharjoittelun on lukuisissa tutkimuksissa todettu parantavan voimantuottoa eniten sillä liikenopeudella, jolla harjoittelua tehdään. Hyppykyykkyharjoittelu parantaa tehokkaammin nopeutta kuin kyykkääminen raskailla kuormilla. Maksimaalisen yrityksen periaate sotkee hieman nopeusspesifisyyden periaatetta: Näyttää nimittäin siltä, että yritys liikuttaa rautaa mahdollisimman nopeasti on nopeusvoiman kehittymisen kannalta jopa yhtä tärkeää kuin varsinainen kuorman liikenopeus. Yleisesti voin sanoa, että nopea voimantuotto on erityisesti kuntoilijoiden Akilleen kantapää.  

Vuorokaudenaikaspesifisyys: Nostetaan esille vielä yksi, hieman vähemmän tunnettu spesifisyyden periaate, nimittäin harjoitusajankohtaspesifisyys. Voima kehittyy eniten sinä ajankohtana, milloin sitä harjoitetaan. Ihminen on heikoimmillaan aamulla, mutta jos aamulla treenataan ahkerasti, tasoittuu aamun ja illan ero merkittävästi jo muutamassa viikossa. Aamulla kilpailevien urheilijoiden kannattaa siis ehdottomasti tehdä säännöllisesti aamutreenejä. Harrastelijan taas ei pidä pelästyä, jos aamutreeni ei kulje aluksi mihinkään. Aamusuorituskyky kyllä kasvaa nopeasti, jos vain treenaat aamulla. Toiset ovat aamutyyppejä toiset iltatyyppejä, mutta suurin syy heikosti kulkevaan aamutreeniin on se, että sitä ei tehdä säännöllisesti. Vakioimalla treeniaikasi parin tunnin sisään voit myös vähentää huomattavasti heikosti kulkevia treenejä. 

Tarkaste treeniohjelmaasi ja tavoitteitasi. Kehittääkö treenisi optimaalisesti juuri niitä ominaisuuksia, joita haluat sen kehittävän? Ole rehellinen itsellesi. Kaikki meistä tekevät joskus mieluummin asioita joissa olemme hyviä, emme asioita mitä meidän pitäisi tehdä. Tai asioita, jotka ovat helppoja ja mukavia,eivät haastavia ja välttämättömiä. Jos nämä syyt tai jonkun treenivälineen tai menetelmän sokea fanitus saa sinut uhmaamaan spesifisyyden kultaista periaatetta, kuvittele korviisi PT -Timpan huhuilu: "Huomio, huomio, kunnioita spesifisyyttä!" :)

Seuraavassa osassa käsittelen spesifisyyden periaatteen liiallista kunnioittamista tai hieman epäoptimaalisia tulkintoja siitä. Nämä virheet jumittavat tälläkin hetkellä lukemattomien harjoittelijoiden kehittymisen, Tulossa myös innostavia treenikeissejä. Pysy kuulolla näistä sekä uudesta liikuntatieteen tiedosta, liikunta-alan työ- ja koulutusmahdollisuuksista, liikuntamallikeikoista ym.. TH-Valmennuksen Facebook -sivuilla!

Pöhinää viikkoon! 

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!