maanantai 9. joulukuuta 2013

Joulukalenteri -luukku 9. 10 seikkaa, jotka ovat tärkeämpiä kuin palautumisjuoma


Viime viikonloppuna netissä levisi käytäntöä ja teoriaa toiminnassaan ansiokkaasti yhdistävän Brad Schoenfeldin ja kumppaneiden tekemä meta-analyysi –artikkeli (tutkimustulosten kokoelma), jossa käsiteltiin proteiinin ajoituksesta harjoituksen suhteen. Artikkelissa he pyrkivät olemassa olevaa tutkimustietoa hyväksikäyttäen selvittämään, onko treenin edellä tai sen päälle otetusta proteiinilisästä (palautumisjuoma) hyötyä kehittymiselle. Nopeasti summattuna ja karkeasti yksinkertaistettuna artikkelissa todetaan, että palautumisjuomalla on pieni hyöty kehittymiselle, mutta jos ruokavalio sisältää jo muutenkin paljon proteiinia, tämä hyöty katoaa.

Lisäravinteet eivät ratkaise kehittymistä

 
Sotahan tällaisesta saattaa sosiaalisessa mediassa syntyä. Selvitystä aiheesta tarvitaan lisää, eikä sitä palautumisjuomaa tarvitse heti heivata veks repertuaarista. Mutta silti tämä on mielestäni taas erittäin tervetullut pöllyttely mielestäni aivan, aivan liian lisäravinne-uskovaiseen harjoittelukulttuuriin –erityisesti kuntosalipuolella. Tutkimusnäyttöä lisäravinteiden puolesta löytyy ja niiden maltilliselle käytölle on perusteet, ei siinä mitään. Erittäin hyvä kooste löytyy vaikkapa tästä lihastohtori Hulmi artikkelista.

Silti korostan aina periaatetta, että kehittyminen ei ole käytännössä koskaan kiinni lisäravinteista. Niistä voi parhaillaan saada pienen hyödyn harjoitteluun. Tuhansia ruokapäiväkirjoja ja esitietolappuja on tullut vuosien aikana syynättyä. Enpä vielä muista yhtään tapausta, jossa kehittymättömyys olisi ollut kiinni lisäravinteiden puutteesta. Usein tasannevaiheeseen jämähtäneiden personal training -asiakkaideni kanssa saamme aikaan jopa poskettomia kehityspyrähdyksiä, mutta emme koskaan urheiluravinteiden takia.

Kuva 1. Treeni ei mene hukkaan, jos palautumisjuoma jää kotiin. Siirrä fokus asioihin, jotka ovat kriittisiä kehittymiselle.
 

Heitänpä tästä saman tien 10 kohtaa, jotka ovat moninverroin tärkeämpiä kehittämisalueita ja yleisempiä "vuotokohtia" kuin palarin, laturin, intran, kreatiinin, beta-alaniinin, BCAA:n, L-Agriniinin, glutamiinin, ym. ym. kanssa säätäminen.  Lista ei ole täydellinen, se voisi olla tuplasti pidempikin.

 

1.       Harjoittelun jaksottelu

2.       Voimantuottonopeuden kehittäminen

3.       Fyysisten pohjaominaisuuksien, kuten hapenottokyvyn ja anaerobisen työkapasiteetin kehittäminen

4.       Keskittyminen harjoittelussa

5.       Harjoittelun yksilöinti valmiiden, usein huipputason treenaajien ohjelmien kopioinnin sijasta

6.       Valmennusopin perusperiaatteiden, kuten nousujohteisuuden huomiointi

7.       Oikean energiamäärän saannin varmistaminen

8.       Oikean energiaravintoaineiden jakauman varmistaminen (Hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit)

9.       Oman kehittymisen seuranta

10.   Riittävän kovan harjoittelun opetteleminen (joillain myös liian kovan harjoittelun vähentäminen)

Satsaillaan siis tämä viikko prinsiipeihin, jotka ovat oikeasti kriittisiä. Palautumisjuoman mikro-makrojen viilailut voi jättää vähemmälle.

Kalenteri jatkuu tällä viikolla monen mielenkiintoisen aiheen parissa. Pysy mukana TH-Valmennuksen Facebook -sivulla!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!



 

Ei kommentteja: